Å komme i form betyr ingen ting uten dette spørsmålet!

Du har bestemt deg. Du har ventet lenge, og NÅ starter treningen. Du har til og med booket en personlig trener (PT) og du sier til deg selv, venner og PT:

"Jeg vil komme i form!" 

- Ok, men har du satt deg et konkret mål, spør PTen din. Nei, jeg vil bare komme meg litt i form igjen, poengterer du. Men PTen fortsetter og mase om at vi må ha klare mål og følge med på at vi har progresjon, og den pakka der...

More...

"Men jeg skal jo ikke løpe halvmaraton eller trene til noe spesielt?" 

PTen kan mase videre om at dersom vi ikke vet hvor vi skal er det vanskelig å komme dit, mens du kan fortsette å si at det ikke er noe spesielt du trener til. Du skal ikke delta på noe halvmaraton, du vil bare komme litt i form - er det så vanskelig å forstå? 

I mine øyne kan jeg forstå deltakeren som bare ønsker å være i aktivitet uten å måtte prestere og jobbe mot noe konkret. Jeg kan også, som personlig trener selv, forstå at PTen trenger noe mer håndfast for å kunne lage et godt treningsprogram og følge utvikling og progresjon - det er tross alt et viktig treningsprinsipp fra litteraturen.

Problemet er kanskje at vi ikke stiller de riktige spørsmålene?

Hva vil det si for deg at du er i form? 

Det er ikke noe galt i å ønske seg bedre form. Problemet er at det er vanskelig å måle fremgang i det udefinerte begrepet å være i form. Din definisjon kan være annerledes enn min eller andres definisjon. Eksempelvis har Petter Northug lenge hevdet at han er ute av form, men han ville nok most både meg og deg i en hver skikonkurranse.

HVA vil det si FOR DEG at du er i form? Beskriv det. Sett eksempler på det. Se det for deg. 

  • Hva må jeg oppnå for å kjenne at jeg er i form?
  • Hvordan vil det endre seg i hverdagen for meg at jeg er i form?
  • Hva vil jeg klare, hvordan vil jeg føle meg, hva vil være bedre?

Er det å kjenne at pusten ikke er like tung i bakkene? At du med letthet kan bære posene på vei fra butikken? Eller at du ikke er like trøtt om ettermiddagen?
Finn dine eksempler fra hverdagen og se for deg hva disse endringene kan bety. Først da vil begrepet i form gi mening, og du vil lettere kunne kjenne etter om du er på rett vei.

Lykke til!
- Rikke